вівторок, 28 січня 2014 р.

Чого хочуть бібліотекарі?




Сьогодні ми так часто чуємо про те, чого очікує громада від бібліотеки. І всі на диво рідко цікавляться нашою думкою: чого хочемо ми, бібліотекарі, і що б полегшило нам роботу.
Так ось, у Сіетлі знайшлася людина, яка не полінувалася з’ясувати в доблесних служителів бібліотечно-інформаційного фронту, чого вони очікують від спілкування зі своїми користувачами.
За результатами неформального опитування, яке провела експерт з 13-річним досвідом у книжково-бібліотечній сфері Даніель Дрегер-Беббітт (Danielle Dreger-Babbitt) серед бібліотекарів найбільших міст США, більшість наших з вами американських колег бажають бути затребуваними у професії. Для них це символізує заклик до користувачів: «Використовуйте нас».
Думаю, цей лозунг є таким, на жаль, до болю, знайомим для всіх бібліотекарів. Адже це означає просту річ: використовуйте переваги бібліотеки, беріть участь у бібліотечних програмах, ставайте часткою нашої спільноти. І як часто наші користувачі не бажають чути цього заклику, втрачаючи в бібліотеці свого найнадійнішого партнера у світі величезних масивів інформації.
Опитані бібліотекарі підкреслили, що поважають своїх користувачів і всіляко підтримують інтелектуальну свободу. І знову ж питання до користувачів: а де ще, окрім бібліотек, вас так підтримають на шляху самоосвіти та творчої самореалізації?
Більше того, сучасні бібліотекарі готові враховувати інтереси своїх, як нині модно висловлюватися, «клієнтів», яким варто лише активніше озвучувати свої потреби — і вони обов’язково будуть почуті. Зокрема, більшість опитаних закликала громадськість брати участь у формуванні фондів, інформуючи бібліотекарів про те, що саме вони бажали б бачити на полицях книгозбірень і медіатек.
Бібліотекарі готові бути порадниками для користувачів. Тому хотіли б, щоб читачі уважніше дослухалися до їхніх рекомендацій і навіть цікавилися, що вони самі читають.
Також американські бібліотекарі не забули закликати своїх читачів бути охайними, а ще терплячими. Та навіть попросили зберігати певну дистанцію задля спільного емоційного комфорту.
Не менш важливим фактором задоволення від роботи стала вдячність користувачів. Більшість опитаних підтвердила думку, що добре слово і кішці приємне, а тим паче бібліотекарю. І закликали користувачів не скупитися на подяки, відверто висловлюючи свої позитивні емоції.
А ось що точно не подобається американським бібліотекарям, так це невчасно повернені книжки, невимкнені мобільні з набридливими дзвінками, а також жарти про «сексуальних бібліотекарок».
Наголосили бібліотекарі й на тому, що у своїй роботі прагнуть стикатися з реальними запитами і проханнями користувачів, тобто такими, які можуть якісно задовольнити в розумні строки. І це цілком зрозуміло, бо інакше — відчуття невиконаних зобов’язань, напруга і неминучий стрес!
Що ж, особисто я цілком і повністю підтримую заокеанських колег з їхнім прагненням бути потрібними і почуватися при цьому поважними членами суспільства за ту користь, яку здатна принести і приносить наша робота.

Немає коментарів:

Дописати коментар